kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Łaciate ciastka

Składniki

– 150 g masła,
– 150 g gorzkiej czekolady 70%,
– 200 g mąki,
– 4 jajka i jedno żółtko,
– 140 g cukru,
– 2 opakowania cukru waniliowego,
– 200 g twarogu półtłustego,
– 2 łyżki posiekanych pestek z dyni,
– szczypta soli,
– masło do posmarowania formy

Przygotowanie

Niebiańska wykwintność gorzkiej czekolady w połączeniu z powabnością twarożku…

Masło (110 g) topimy i mieszamy z pokruszoną czekoladą w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostudzenia. 3 jajka ucieramy ze 125 g cukru, opakowaniem cukru waniliowego oraz szczyptą soli. Następnie masę mieszamy z czekoladą z masłem i mąką (180 g). Miksujemy twaróg do uzyskania gładkiej konsystencji. Ucieramy go z pozostałym masłem, 20 g mąki, 15 g cukru, jajkiem, cukrem waniliowym, uprażonymi pestkami z dyni oraz żółtkiem. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 150 stopni (bez do 170 stopni). Formę (24 cm na 24 cm) smarujemy masłem. Wylewamy połowę ciasta czekoladowego wygładzając powierzchnię. Następnie wlewamy masę twarogową. Z pozostałego ciasta czekoladowego robimy kleksy na cieście. Pieczemy przez 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na kwadraty o dowolnej wielkości.

Smacznego!!!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: