kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

filety z kurczaka nadziewane

Składniki

– 4 pojedyncze duże (grube) filety z kurczaka,

– 1 woreczek ryżu (mały czyli 100g),

– garstka drobnych rodzynek (1/4 szklanki),

– 6-8 pieczarek,

– olej do smażenia,

– pęczek natki pietruszki (cały mały lub pół dużego),

– przyprawa do kurczaka, sól, pieprz

Przygotowanie

– ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić,

– pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i plasterki w słupki (w miarę drobno ale nie na papkę), podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,

– ryż połączyć z pieczarkami, dosypać rodzynki, posiekany drobno pęczek natki pietruszki, posolić i popieprzyć (pieprzu powinno być dość dużo)

– piersi umyć, osuszyć, zrobić z nich kieszonki (w płasko ułożoną wbić z boku ostry nóż i zdobić nacięcie delikatnie, tak aby nie przebić boków i żeby powstała kieszeń do włożenia nadzienia),

– posypać piersi przyprawą do kurczaka, w kieszonki włożyć farsz, spiąć wykałaczkami,

– tak przygotowane piersi można usmażyć na patelni lub w wersji zdrowszej – na grillu lub w piekarniku do zrumienienia mięsa,

– podawać z surówką z kapusty pekińskiej http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis42837.html

bardzo popularny wśród mojej rodziny i znajomych, stary (ok 20-leni) przepis mojej mamy – w wersji oryginalnej nadziewany był cały kurczak, ale nadziewane piersi są dużo wygodniejsze🙂

polecam to danie na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne -robi wrażenie🙂

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: