kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Zebra z gorzką czekoladą i mlekiem skondensowanym

Składniki

Przepis, z moimi modyfikacjami z forum Cook Talk

* 3 jajka (duże)
* 1/3 szklanki cukru (**)
* 2/3 szklanki mleka skondensowanego (słodzonego)
* 2/3 śmietanki (dałam 36%)
* 2 szklanki mąki
* 125 g masła (dałam masło wymieszane z margaryną Kasią)
* 1-1,5 łyżeczki proszku do wypieków
* cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 100g czekolady gorzkiej

(**) szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie

Jajka, cukier, mleko skondensowane i śmietankę dobrze wymieszać razem. Masło rozpuścić, lekko przestudzić i dodać do masy jajecznej – wszystko wymieszać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać razem.
Przygotować foremkę – keksówkę (moja ma wymiary 29 x 10 i głębokość 7cm) – posmarować masłem i posypać kaszką manną lub bułką tartą. Na środek keksówki wlewamy ciasto, na zmianę – raz 2 łyżki jasnego, raz 2 łyżki czekoladowego. Moje ciasto było raczej dość gęste i każdą warstwę ciasta, bardzo delikatnie rozpłaszczałam łyżką wzdłuż keksówki. Po wlaniu całości , utworzoną mamy górkę i tak należy zostawić ciasto. Ono samo w piekarniku się uformuje.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50 – 60 minut.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: