kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Zupa selerowa z curry

Składniki

1 seler naciowy
25 dag cielęciny z kością lub kurczaka
5-6 średniej wielkości ziemniaków
cebula
pół białej części pora
łyżka oliwy z oliwek
płaska łyżka curry
zieleninka
maggi
sól
odrobina soku z cytryny

Przygotowanie

Mięso zalać pięcioma szklankami zimnej wody i gotowac na małym ogniu pod przykryciem. Seler, por i cebulę pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki i szybko obsmażyć na rozgrzanej oliwie, następnie zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Po tym czasie dodać curry i dokładnie wymieszać. Warzywa z curry przełożyc do garnka z prawie miękkim mięsem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Mięso wyjąć z zupy i pokroić na małe kawałeczki. Zupę zmiksować (najlepiej przecedzić i miksowac tylko gęste, a później wymieszać z bulionem), włożyc mięsko i doprawić. Pozypać zieleniną. Mozna podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!!🙂

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: