kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciasto wiśniowe z kokosem

Składniki

BISZKOPT:
5 jajekszklanka mąki pszennejpół szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżka oleju3/4 szklanki cukruMASA BUDYNIOWA:
4 szklanki mleka500 g margarynyopakowanie cukru waniliowego8 łyżek cukru4 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki żelatyny4 łyżki mąkiMASA KOKOSOWA:
szklanka cukru pudru
300G wiórek kokosowych
150g margaryny1 kg smażonych wiśni(jeśli wiśnie są bardzo kwaśne lepiej do smażenia dodać trochę cukru do smaku-ja zawsze daje kilka łyżek bo nie lubie bardzo kwaśnego)

Przygotowanie

Ubić białka na sztywną pianę, do dać stale miksując w kolejności: cukier, żółtka, mąki wymieszane razem + proszek do pieczenia, na samym końcu olej. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż biszkopt zrumienieje(ok 35 minut-najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Masa budyniowa. W szklance mleka rozpuścic mąkę, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować, wlać roztwór(ja zawsze wlewam roztwór z mąką do zimnego mleka i stawiam na ogniu cały czas mieszam aż zgęstnieje, w ten sposób nigdy nie robią mi się grudki, tak samo robie budyń) i gotować do zgęstnienia. Margarynę zmiksować, dodać ostudzony budyń. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Ostudzoną również dodać do masy.Masa kokosowa. Margarynę roztopić w rondelku, dodać cukier i kokos. Usmażyć na złoty kolor.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Na spód wyłożyć połowę smażonych, ostudzonych wiśni, potem połowę budyniu. Przykryć drugim plackiem biszkoptu. Nałożyć pozostałe wiśnie i znów budyń, a na końcu kokos. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: