kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Kurczak curry z warzywami w 5 smakach

Składniki

1 marchew średnia
3 średnie cebule
1 papryka świeża
1 mała kapusta pekińska lub ½ dużej
35 dag pieczarek
1 mała puszka Kiełków fasoli Mung (Bonduelle)
2 duże filety z piersi kurczaka
Kilka chińskich grzybów „Mung”
2 torebki ryżu (ja używam Parboiled z Dzikim „Sonko”)
Olej

Przyprawy:
Przyprawa KAMIS – Chińska 5 smaków
Curry,
Vegeta,

Sos sojowy lub troszkę Magii
Pomysł Na…Kurczaka po Chińsku – Winiary – (niekoniecznie)

Przygotowanie

Na patelnię lub Wok-a nalać troszkę oleju, dość dobrze rozgrzać, dodać marchew pokrojoną w cieniutkie paseczki lub startą na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w grubsze piórka. Smażyć. Potem dodać paprykę pokrojoną w paseczki, jak warzywa będą w połowie miękkie dodać kapustę pekińską pokrojoną w paski i wcześniej namoczone grzyby Mung. Warzywa posypać przyprawą „5 smaków”, dodać trochę sosu sojowego, smażyć. Na końcu dodać pieczarki pokrojone w plasterki, dodać trochę wegety.

W międzyczasie na patelni podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę z dość dużą ilością curry.

Gdy z warzyw odparuje woda można dodać „Pomysł na…kurczaka po chińsku – Winiary” jest bardzo dobre i nadaje fajny aromat potrawie. Ale nie jest to konieczne. Wtedy dodajemy większą ilość przyprawy „5 smaków” i sosu sojowego.
Na końcu dodajemy kurczaka, chwilę dusimy.

Podajemy z ryżem.


SMACZNEGO!!!!!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: