kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

pyszny gulasz mojej babci

Składniki

500 g miesa wieprzowego na gulasz,
400 g watrobki drobiowej,
okolo 1,5 l.wody,
2 liscie laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
3 cebule,
3 lyzki maki zytniej,
olej,
sol,pieprz.

Przygotowanie

Mieso na gulasz umyc,osuszyc,lekko posolic,zeby zmieklo i odstawic na pare minut.Watrobke oczyscic z blon i umyc.
Nastepnie mieso wlozyc do patelni a gdy wyparuje woda dajemy ok.2 lyzek oleju i mieso podsmazamy tak z pare minut.
Mieso wkladamy do garnka z goraca woda dodajemy listki i ziele angielskie i na malym ogniu gotujemy.Cebule obrac oplukac i pokroic w krazki.Dusic pod przykryciem na odrobinie oleju.Przed koncem duszenia dodac pokrojona watrobke i smazyc wraz z cebula.Na samym koncu doprawic cebule i watrobke i wrzucic do garnka z miesem.Gotowac jeszcze ok.15-20 minut,az wszystko bedzie miekkie.Z maki zytniej i 4 lyzek oleju zrobic zasmazke,zrumienic na zloty kolor i energicznie mieszajac dodac do gulaszu.Ewentualnie doprawic.

Podawac np. z ziemniakami z wody i salatka z kapusty pekinskiej.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: