kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ryż z pychotką

Składniki

1 cukinia
1 duża cebula
kilka (4-5 dużych) ząbków czosnku
po ½ papryki w trzech kolorach
5-6 śliwek suszonych
banan
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros (Prymata)
vegeta i sos sojowy do smaku
2 czubate łyżki masła fistaszkowego (nie słodzonego)
opcjonalnie 2 serki topione (orzechowy i złoty ementaler)
½ szklanki wytrawnego wina białego
masło, olej
(dla mięsożerców opcjonalnie 2 pojedyncze filety kurczaka)
ryż

(jeśli któregoś składnika nie mamy, to można pominąć lub zastąpić czymś innym – od czego wyobraźnia?)

Przygotowanie

Cebulę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem zeszklić na oleju, dodać przyprawę
(jeśli opcja z kurczakiem, to pokrojone dowolnie filety wymieszać z godzinę wcześniej z przyprawą i z rozdrobnionym czosnkiem, potem przesmażyć wraz z zeszkloną cebulą),
dodać pokrojoną paprykę i poddusić do jej zmięknięcia. Wrzucić serki topione. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli młoda, to nie trzeba obierać i usuwać pestek). Wkroić suszone śliwki, doprawić vegetą i sosem sojowym. Dodać masło fistaszkowe, pokrojony banan, wymieszać i – jak cukinia zmięknie (nie za długo, żeby się nie rozpadła) – dolać wino i łyżkę masła. Chwilę pogotować, żeby wino odparowało.
Można posypać zieloną pietruszką, świeżą kolendrą (osobiście nie lubię) lub odrobiną świeżego tymianku.

Jeść z ryżem ugotowanym na sypko.

Wymyślone z nudów w sierpniu 2009.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: