kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Fasolka po bretońsku

Składniki

300 g fasoli Jaś
5 l wody
241 g kiełbasy zwyczajnej
190 g koncentratu pomidorowego
450 g mięsa wieprzowego z szynki na potrawkę (niekoniecznie musi być)
125 ml śmietany 18% (ja używam 30% specjalnej do zup)
5 czubatych łyżek maki pszennej
sół, pieprz- do smaku

Przygotowanie

Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy ją (w tej samej wodzie co się moczyła) aż do zmięknięcia (pamiętajmy, że fasole solimy pod koniec gotowania, bo inaczej nie zmiękknie). Mięso i kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy. Dodajemy do miękkiej fasoli podsmażone mięso i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Zabielamy (śmietana wymieszana z niewielką ilością wywaru) i ponownie zagotowujemy. Zagęszczamy (mąka wymieszana z 5 łyżkami wody). Przyprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Smacznego.

*Gdy woda podczas gotowania woda wyparuje to spokojnie możemy dolać nowej i to samo się dotyczy gdy fasolka jest zbyt gęsta, ale gdyby byłaby za rzadka to musimy więcej mąki dać

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: