kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

gruszki w kremie

Składniki

4 duze gruszki
1,5 szklanki mleka
2 zoltka
lyzeczka maki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
4 lyzki cukru
2 lyzki soku z cytryny
cukier waniliowy.

Przygotowanie

Gruszki obrac,przekroic na pol,wlozyc odrazu do syropu przygotowanego z polowy cukru i szklanki wody zakwaszonej sokiem z cytryny.
Ugotowac do miekkosci,wyjac,ostudzic.Zoltka utrzec na bialy kogel-mogel z resztka cukru.Dodac make ziemniaczana lub budyn i zalac wrzacym mlekiem,bez przerwy mieszajac,by nieporobily sie grudki.Trzymac kilka minut na malym ogniu,nie dopuszczajac do zagotowania,aby krem sie nie zwarzyl.Gruszki odsaczyc z syropu,ulozyc w salaterce i zalac lekko ostudzonym kremem.Wstawic do lodowki.Podawac na zimno.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: