kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Piernik z makiem

Składniki

40 dag mąki,
szklanka cukru,
szklanka maku,
12,5 dag margaryny,
2 jajka,
4 łyżki powideł,
4 łyżki miodu,
łyżeczka sody oczyszczonej,
2 opakowania przyprawy do piernika,
30 dag bakalii (orzechy, śliwki kalifornijskie, rodzynki, suszone morele, migdały),
tabliczka białej czekolady,
2 łyżki wody,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie

Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wsypać kakao i mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawy do piernika. Dodać miód i powidła, roztopioną margarynę, mleko oraz suchy mak (odrobinę odłożyć do dekoracji). Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu do ciasta dodać bakalie.
Przygotowane ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (duża keksówka). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni 60 minut.
W rondelku zagotować 2 łyżki wody i rozpuścić w niej czekoladę. Polać gorący piernik i obsypać dekoracyjnie resztą maku. Pozostawić do zastygnięcia.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: