kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Zupa ziemniaczana z Zagorje (Zagorska juha od krum

Składniki

700 g ziemniaków
1 duża cebula
50 g margaryny
50 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany
natka pietruszki (kilka gałązek)
1 łyżka octu
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka mieszanki przypraw (majeranek, liść laurowy, sól, pieprz)
1 łyżka mąki
1 litr wody

Przygotowanie

Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Drobno pokroić boczek i cebulę, następnie podsmażyć na margarynie. Posypać papryką, dodać ziemniaki, mieszankę przypraw.
Mąkę wymieszać z wodą i wlać do całości, wymieszać, następnie uzupełnić wodą.
Kiedy ziemniaki sa miękkie, podlać śmietaną, posypać pietruszką i czosnkiem oraz dolać octu. Smacznego!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: