kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Kurczak po prowansalsku Mariusza

Składniki

– mała gałązka rozmarynu, po 4 gałązki szałwii i tymianku
– 1 kurczak (1,5 kg)
– sól, pieprz
– 1/2 pęczka natki
– 1-2 duże główki czosnku
– 7 łyżek oliwy lub oleju

Przygotowanie

1. Związujemy rozmaryn i połowę szałwii i tymianku. Zioła wkładamy do umytego i natrtego w środku solą i pieprzem kurczaka.
2. Odzielamy ząbki czosnku ale nie obieramy z łupinek.
3. Listki pozostałych ziół, czosnek podsmażamy na oleju w brytfance.
4. Gdy się podsmażą wkłądamy kurczaka, obracamy by pokrył się ziołowym olejem, posypujemy solą i pieprzem.
5. Brytfankę przykrywamy i wkładamy do piecyka na 2 godziny (150 stopni).
6. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami albo ciepłą bagietką z masełkiem czosnkowym.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: