kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciasto bz-bz

Składniki

Ciasto:
25 dag mąki,
25 dag cukru,
3 jajka,
125 ml mleka
2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
125 g margaryny,
łyżka powideł śliwkowych.

Masa:
litr mleka,
2 budynie czekoladowe,
1/2 kg margaryny,
2 łyżeczki kakao,
2 jajka,
2 łyżki mąki,
20 dag cukru pudru,
aromat rumowy.

Dodatkowo:
opakowanie małych bez,
czekolada w proszku,
wiórki czekoladowe.

Przygotowanie

Mleko wymieszać z kakao. Margarynę utrzeć z cukrem i,cały czas ucierając, stopniowo dodawać jajka, mleko z kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz powidła. Tak przygotowane ciasto piec ok.30-40 min. w temp.180st.
Proszek budyniowy, jajka oraz mąkę wymieszać ze szklanką mleka.Pozostałe mleko zagotować, wlać wymieszane składniki, ugotować budyń i ostudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem i kakao. Następnie, cały czas ucierając, dodawać budyń i aromat rumowy.

Na ciasto wyłożyć połowę masy czekoladowej. Następnie ułożyć bezy i niektóre z nich lekko wcisnąć w masę. Bezy przykryć pozostałą masą.Wierzch ciasta posypać czekoladą w proszku, wiórkami czekoladowymi i pokruszonymi bezami.

Blaszka 25×40 cm

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: