kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Filet w koszulce na pomarańczowo

Składniki

– podwójny filet z kurczaka ( 4 porcje)
– 20 dkg boczku ( cieniutkie plasterki )
– chili
– pieprz kajeński,
– sól,
– imbir (można też użyć gotowej mieszanki Jamie Oliver Spicy)
– musztarda sarepska

dodatki:
– dynia pokrojona kostkę
– ananas pokrojony w kostkę
– marchewka pokrojona w plasterki
ja użyłam gotowej mieszanki Mix dyniowy

Przygotowanie

Filet z kurczaka opłukać, oczyścić z błonek. Pojedyńczy filet podzielić na pół. Oprószyć przyprawami, ściśle owinąć pasterkami boczku.Na patelni rozgrzać odrobine oliwy, ułożyć filety i obsmażyć z dwóch stron na rumiano.
Podlać wodą i poddusić. Gdy wywar zgęstnieje dodać łyżeczkę musztardy i rozprowadzić równomiernie. Jeśli sos ma być gęściejszy i ostrzejszy można dodać więcej musztardy.

Kiedy filety duszą się pod przykryciem, warzywa dusimy na parze bądź na patelni leciutko podlewając wodą.Solimy dopiero na samym końcu.

Potrawę polewamy sosem spod duszenia filetów.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: