kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Pierogi ruskie Bożeny

Składniki

Ciasto :
ok.1 kg mąki
1 jajko
0,7 l letniej wody
Farsz:
0,5 kg ziemniaków
0,25 dag sera białego
3 cebule
5-6 łyżek smalcu
sól , pieprz , vegeta

Przygotowanie

Ciasto : z podanych składników wyrobić ciasto. Żeby nie było za twarde .
Farsz: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Ostudzić, zmielić .Ser też zmielić .Cebulkę pokroic w kostkę i usmażyc na smalcu na złoty kolor .Dać połowę do farszu .Całość przyprawić wg smaku.
Ciasto wałkować ,wykrawać krążki szklanką lub jak kto woli (ja mam specjalną foremke do pierogów ). Nadziewać farszem ,zlepić i gotować w osolonej wodzie .Po ugotowaniu polać pozostałym tłuszczem.
Jeśli ciasta zostanie można zrobić deser dla dzieciaków , pierogi na słodko z owocami .Ja do środka dałam cząstki jabłka i troche cukru .Polałam stopionym masełkiem i śmietaną z cukrem .Pycha! polecam !

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: