kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

ulubione ogórki miodowe mojego dziadka

Składniki

2 kg większych ogórków gruntowych
1,5 szkl. wody
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
miód
koper długi
chrzan w korzeniu
czosnek
sól i gorczyca

Przygotowanie

-ogórki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki lub ósemki wzdłóż

-solimy i odstawiamy na ok. 1h.

-zagotowujemy ocet i wodę z cukrem i odstawiamy do wystudzenia. -dajemy do każdego słoika gałązkę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku (jeśli są małe to 2) i łyżeczkę gorczycy.

-z ogórków odlewamy soki i układamy je pionowo w słoikach. -zalewamy zalewą i dodajemy po jednej łyżeczce miodu na słoik.

-pasteryzujemy ok. 5 min. SMACZNEGO!!! Ogórki miodowe są przepyszne, najbardziej lubi je mój dziadziuś. Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk😉

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: