kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Gryczane ravioli z warzywami

Składniki

400 g mąki gryczanej

5 jajek

1 łyżka oliwy

ciepła woda

1 mały por

2 marchewki

2 gałązki selera naciowego lub kawałeczek korzeniowego

6 łyżek masła

sól, pieprz

4 łyżki kwaśnej śmietany

½ szklanki siekanych ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek)

1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Przepyszna wersja włoskich ravioli, z delikatnym nadzieniem. Mąkę gryczaną można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością.1. Warzywa pokrój w drobniutką kosteczkę. Uduś je na 2 łyżkach masła do miękkości, posól, wymieszaj ze śmietaną i nieco ją odparuj.

2. Czosnek posiekaj. Z mąki, 4 jajek, łyżki oliwy i odpowiedniej ilości wody zagnieć twarde, sprężyste ciasto. Rozwałkuj je cienko na 2 placki. Zostawione jajko ubij i posmaruj nim jeden placek.

3. Nałóż na posmarowany placek farsz warzywny, łyżeczką, regularnie w niewielkich odstępach. Przykryj całość drugim plackiem, dociśnij ciasto między góreczkami z farszem. Wykrawaj nożem lub najlepiej radełkiem kwadratowe pierożki. Sklej ich brzegi dociskając widelcem, ale nie przekłuj ciasta.

4. Zagotuj dużo osolonej wody, gotuj pierożki około 4 minut. Roztop 4 łyżki masła, wrzuć czosnek i zioła. Ziołowym masłem polewaj pierożki.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: