kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

PASZTET dla wrogów wątróbki

Składniki

kurczak (1,5 kg);
wieprzowina (1,5 kg),
boczek wędzony (3/4kg),
biała fasola 1 kg,
jajka 15 szt.
sól,
przyprawy

duża świąteczna porcja

Przygotowanie

Kurczaka ugotować w możliwie małej ilości osolonej wody z włoszczyzną.
Boczek ugotować – też w małej ilości wody , żeby nie wypłukać zbyt dużo smaku → najprościej pozyskując samk na zupę typu grochówka, krupnik lub zalewajka.(ta ostatnia daje ciekawy zestaw przypraw).
wieprzowinę można po prostu upiec pod przykryciem. Namoczoną fasolkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie – najlepsze są takie fasole, które po ugotowaniu nie są mączyste, tylko maziste. Fasolkę odlać na durszlaku.

Kurczaka obrać z kości, chyba, że brałaś elementy bez kości. Boczek odciąć od skóry; sprawdzić czy nie ma jakichś chrząstek. Teraz całe to mięso wraz z fasolką przekręcić dwukrotnie przez maszynkę. Do powstałej masy wbić jajka dodać przyprawy – gałka muszkatołowa, pieprz, jałowiec, zakasać rękawy i wyrobić. Po dwukrotnym mieleniu nie jest to takie straszne. będzie tego na trzy foremki. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wedle uznania ułożyć wzór albo z plasterków kiełbasy, albo z cieniutkich paseczków wędzonej słoniny, albo z ziaren kolorowego pieprzu – na tą dekorację wyłożyć masę uklepać łyżką, wyrównać brzegi i piec godzinę piętnaście do półtorej w dobrze nagrzanym piecu (5).

Wystudzić, wyjąć z foremek. Ja często nadwyżkę zamrażam, ale przed zamrożeniem starannie foliuję, żeby nie wysechł.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: