kuchniarosyjska

Just another WordPress.com site

Ciastka czekoladowe proste i pyszne

Składniki

1/2 kg mąki
3 żółtka
piana z jednego jajka
10 dag masła
10 dag smalcu
1 szkl cukru
1/2 op.proszku do pieczenia
kakao (ok.4-5 czubatych łyżek)
cynamon (min 1/2 opakowania)
1 1/2-2 słoików dżemu (najlepiej wiśniowego)

Przygotowanie

Zarobić ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej części dodać cynamon , a do drugiej kakao. Z kawałka z cynamonem uformować dwa wałki i z kawałka z kakao też,włożyć do lodówki -najlepiej na noc.

Przed przygotowaniem wkładam ciasto na jakiś czas do zamrażarki.Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę trzeć na tarce o dużych oczkach najpierw jasne ciasto (to z cynamonem),potem nakładamy dżem w małych odległościach od siebie tak po pół łyżeczki.

Na górę trzemy ciemne ciasto.

Piec ok 40-45min.w nagrzanym piekarniku na 180st..Po upieczeniu jak troszkę przestygnie to kroimy w kostkę , a na koniec posypujemy cukrem pudrem.Ciastka można przełożyć do puszki metalowej . Im dłużej są w puszcze tym są lepsze.Smacznego!!!

Single Post Navigation

Leave a comment